Omotola Jalade Ekeinde

Sọn Wikipedia
Omotola Jalade Ekeinde

Omotola Jalade Ekeinde MFR (yin jiji to azán ṣinawetọ Afínplọsun owhe 1978 tọn) yin aihundatọ Naijilia-nu, hanjitọ po alọtlutọ podọ e sọ yin ajọjlatọ asọdido tọn de dai. Sọn whenue e daihun tintan to owhe 1995 to azọnwhe Nollywood tọn mẹ, Ekeinde kò sọawuhia to aihundida tọn hugan whla 300, bo ka sọ sà vọkan livi susu lẹ. Omotshela wẹ yin Naijilia-nu awètọ podọ aihundatọ he diyin Naijilia-nu tintan he mọ alọkẹyi hugan livi dopo to weda Facebook tọn etọn jí.

To alọnu din e tindo hodotọ livi 3 to weda Facebook tọn ji.

To 2013, e yin yiyidogọna todohukanji alọnuwe Time tọn ji taidi dopo to omẹ 100 he diyin hugan to aihọn lọ mẹ.

To 2013, Ekeinde sọawuhia kleun to aihundida debọdodego VH1 tọn lẹ, Hit the Floor mẹ. To Abọ̀húsun 2013 tọn, e na hodidọ de to plidopọ WISE- Summit tọn 2013 tọn, he yin bibasi to Doha, to Qatar.

To 2014, eyin yẹyidogona gbọn gandudu Naijilia tọn dali, to whenue e lẹzun dopo to hagbẹ Member of the Order of the Federal Republic (MFR) na mahẹ he e tindo to nukọnyiyi Cinema Naijilia tọn mẹ wutu.

Bẹjeẹji Gbẹzan po Wepiplọn po[jlado | jla asisado]

Omotola Jalade, he wá sọn Ondo, yín jiji to Awọnlin. E whẹ́n dopọ pò nọvisunnu awè po, Tayo po Bolaji Jalade po to mẹjitọ yetọn lẹ de. Onọ̀ etọn, Oluwatoyin Jalade he nọ yin Amori Oguntade to dai, wazọ́n to J.T Chanrai Nigeria, podọ otọ́ etọn, Oluwashola Jalade, wazọ́n to YMCA podọ to Lagos Country Club lọ. E yi wehomẹ Chrisland tọn, Opebi owhe (1981 je 1987),Oxford Children to owhe (1987), Santos Layout, po command Secondary, Kaduna (1988-1993). E mọ alọdotenamẹ to Wehọmẹ daho alavọ tọn Obafemi Awolowo tọn bo bẹ Wepiplọn etọn jeẹji to [[Yaba College of Technology sọn (1996-2004),fihe e plọn Estate Management te. To tintan whenue ojlo etọn we nado yin ajọwatọ de. Etomọso, whenue e to tepon kọdeton lọ, e be azọn aṣọdido tọn jẹeji nado sọgan penukundo ede go.

Azọ́n[jlado | jla asisado]

Azọ́n Ayihundida tọn[jlado | jla asisado]

Omotola Jalade yin yiylọ do azọ́n aihundida tọn mẹ to whenue e hodo họntọn etọn yí zepọn aihundatọ lẹ tọn mẹ. Aihundida etọn tintin wá aimẹ to owhe 1995 to aihun Venom of Justice he yin anadena gbọn Reginald Ebere gblamẹ. Nukọntọ we yin nina en to aihun lọ me. Anadenanu etọn tintan wa aime to aihun lọ Mortal Inheritance me to 1995, fie eyin azinzọnnọ te he họavon nado nọgbẹ pede. Sọn whenenu gbọn e ko sọawuhia to aihun susu devo lẹ me, gọna Games Women play, Blood Sisters, All My life, Last Wedding, My Story, The Woman in Me po devo lẹpo. Na adà he e yíwà to aihun de he hosọ etọn yin Mortal Inheritance mẹ wutu, e yin yẹyidogona to hunwhẹ yẹyididogona aihundatọ lẹ tọn de tẹnmẹ to 1997 di "Aihundatọ he yọn azọ́n hugan to aihun Glẹnsigbe tọn de mẹ" podọ di "Aihundatọ he yọn azọ́n hugan to aihun wunmẹ lẹpo mẹ". Ewọ wẹ yin aihundatọ he owhe etọn whe hugan to Naijilia to whenẹnu he yin yẹyidogona dole.

To gblagbla 1990 tọn je bẹjeẹji 2000 tọn mẹ, e sọawuhia to aihundida adà susunọ voovo lẹ mẹ, delẹ to yé mẹ wẹ Lost Kingdom II, Kosorogun II, po Blood Sister II po, ehe dekọtọn do ajọ̀ Global Excellence Recognition Awards tọn mimọyí to 2014. Yè na ẹn ajọ̀ Aihundatọ yọnnu dagbe hugan to to adà alọgọtọ tọn mẹ to Africa Movie Academy Awards to 2005.

To whenue e ko de dibla yí video fọdekanweko tón, Jalade mọn azọ́ngban etọn tintan yi to aihun "Ije" tọn to owhe 2010. Aihun ehe yin bibasi to Jos podọ United States. "Ije" wẹ yin aihún Nollywood tọn he to nusà hugan to ojlẹ lọ mẹ - amọ́ Phone Swap (2012) wa yitẹ̀n to e si to godo mẹ.

To 2012, e sọawuhia to thriller Nollywood tọn mẹ, Last Flight to Abuja mẹ enẹ lọ we yin aihun awetọ he sànu to cinema Whèyihọ-waji African tọn to 2012. E ko zindonukọ̀n nado mọ̀ ajọ̀ otò mẹtọn titi mẹ tọn po tògodo po tọn kande linlán lẹ yi.

To 2015, Jalade du hùnwhẹ 20tọ to azọnwhe aihundida lanmẹyiya tọn, to whenue e ko sọawuhia to aihun he diblayi whla 200 me. Bo to ayidosun owhe 2018, Jalade po dopo to hagbẹ Naijilia-nu hẹ nọ yin Femi Odugbemi mo oylọ basi na me yí nado sọgan yín hagbẹ de ovo to Academy Awards.

Azọ́n Hanjiji tọn[jlado | jla asisado]

Jalade bẹ azọ́n hànjiji tọn jeẹji to owhe 2015 po didetọ́n ohàn etọn tintan po he yin "gba". Bo do "Naija Lowa po" The Things You Do To Me." Ohàn he e ma ko de ton lẹ Mẹ, Myself, and Eyes zọn bo Paul play po Del B po deton. E yin godonọna gbọn ohàn," Feel Alright", Harrysong tin to to emẹ po "Through the fire", uche lọsu. To vivọnu owhe 2012 tọn, Jalade bẹ azọ́n jẹeji do bẹplidopọ etọn atọ̀ntọ ji bosọ mọ alọgọ yí sọn The Bridge Entertainment si. E dedó Atlanta, Georgia to Amẹlika nado wazọ́n dopọ hẹ anadenanutọ lẹ po mẹhe nọ kàn hàngbe he sọgan gọalọ nado wleawuna hàngbe he na yọ́nse to otó Amẹlikanu lẹ tọn mẹ lẹ.E yí whenu zan to azọ́nwatẹn hoyidokanji tọn mẹ hẹ Kendrick Dean, Drumma Boy po Verse Simmonds po podọ e yí ohàn de do kànji hẹ hànjitọ Bobby V.

Reality shows[jlado | jla asisado]

To 2012, Jalade bẹ reality television show jeẹji, Omotola: The Real Me, to Africa Magic Entertainment, M- Net devo to DStv. Ewọ we omẹ tintan he diyín hugan to reality show mẹ.

Nunamẹtọ Homẹhunnọ[jlado | jla asisado]

Jalade lẹzun United Nation World Food Programme Ambassador to 2005, e yi na azọ́ndename to Sierra-Leone po Liberia. E sọ nọgodona Ogbẹ taidi Charles Odii's SME100 Africa nado dozolanmẹ na jọja aflanmẹ po jọja yonnnu to plipli etọn. E yin gbẹsọnọ to Walk the Project podọ doalọ to Walk the World Campaign to Liberia po tògan Ellen Johnson Sirleaf. Avùnlọyiyi na jlọjẹ gbẹtọvi tọn etọn sinai do azọ́n NGO tọn etọn, he yin yiylọ dọ Omotola Youth Empowerment Program (OYEP) ji. Vivẹnudido ehe dọ̀n jọja kanweko susu lẹ dogo na Empowerment Walk and Convention lọ. E goalọ to "Rewrite The Future" owhe 2010 tọn he yin avùnlọyiyi nado whlẹn ovi lẹ to UK. E lẹzun avunlọyina-jlọjẹtọ Amnesty International tọn to 2011 podọ to Sierra Leone (Maternal Mortality) podọ to 2012 to Niger Delta to Naijilia, fihe e de video shell plc podọ gandudu lọ "own up, clean up, pay up po take responsibility na the oil spills to Niger Delta.

To ayidosun to owhe 2020 owhé tọṣiọvi lẹ tọn to Tanzania he yin dido ai to Tanzania owhé Matindo tọn he ze ayidonugo yẹtọn hlan ovi he ko bẹ azọ́n bẹplamẹ (HIV) tọn po aihundatọ Tanzanian Wema Sepetu po. Nado yidogọna avunlọyina-jlọje No Tobacco Day po #smoke-freeNollywood tọn mẹ Ekeinde po hagbe aihundatọ etọn delẹ po taidi (Dakore Egbuson-Akande, Daniel Effiong, Meg Otanwa, Michelle Dede, Osas Ighodaro soalọakón nado doalọtena azó nunu to aihundida yẹtọn lẹ me, na e tindo nuyiwadomẹji ylankan do jọja he to nukọn po hlan yẹ lẹ. Avùnlọyiyina-jlọje lọ yin godonọna gọn plipli Tobacco-Free kids po Saharan public Strategy firm-Gatefield po.

Ajọ̀ po Yindidi po[jlado | jla asisado]

Ekeinde tindo otẹ̀n de to alọnuwe OK! Nigeria Magazine mẹ he hosọ́ etọn yin "Omotola's Diary", ehe mẹ nukinkan he gando numimọ gbẹmẹ tọn etọn titi lẹ nọ sọawuhia te whẹwhẹ. To azan 5tọ Abọ̀húsun owhe 2013, e mon ajọ̀ Ebony Vanguard yi to Music Video po ajọ̀ Sreen tọn (MVISA) he wa aimẹ to Birmingham to oto England tọn mẹ. Bo to azan 9tọ Abọ̀húsun owhe 2013, Oba Victor Kiladejo, Ahọlu ahọluduta Ondo tọn na otẹ̀n ahọvi-yinyin tọn de Omotola to otò etọn mẹ to Ayimatẹn Ondo Tọn.

To 2012, linlinhọsá CNN Travel ze kọnugbe Ekeinde tọn do todohukanji "kọnugbe wiawe he yọnsè hugan lẹ mẹ". Kọnugbe Naijilia-nu lẹ tọn wẹ tin to odò atọ́ntọ mẹ to todohukanji lọ ji. To 2013, e yin sislẹ́ do todohukanji alọnuwe Time magazine tọn na omẹ 100 he yin nukundeji hugan to ogbẹ̀ lọ mẹ. To owhe 2015, e yin dopo to mẹhe yin linlén taidi mẹhe nọ daihun he pekue me. Mẹhe po bo e lén lẹ we Sha Rukh Khan, Frank Welker, Bob Bergen, Jack Angel, Mickie McGowan, Michael Papajohn, Martin Klebba, Clint Howard po Chris Ellis po. Mẹhe yin linlén ehe yin dogbapọna podọ dodina gbọn Yahoo!.

Gbẹzan Mẹdetiti tọn[jlado | jla asisado]

Jalade wlealọ hẹ Captain Matthew Ekeinde to 1996. Yè omẹ awẹ le tindo ovi ẹnẹ, Princess, M.J, Meraiah po Michael po. E hen otọ́ etọn bú to okú mẹ to owhe 1991. Ovi yọnnu etọn tintan princess mọn Gbedewema dahoyí sọn Middlesex University Dubai to azán 23tọ Whejisun owhe 2022 tọn.

Todohukanji Aihundida tọn lẹ[jlado | jla asisado]

Aihundatọ
Hosọ́ Owhe Adà he e yiwa kandai lẹ
Venom of Justice 1995
Mortal Inheritance 1996
Scores to Settle 1998
Lost Kingdom 1999
Kosorogun 2002
When Love Dies 2003 Mary
Under Fire
The Outsider
Rescue
Blood Sisters to pọmẹ hẹ Genevieve Nnaji
Royal Family 2004
Die Another Day Queen
A Kiss from Rose
Games Women Play 2005
Brave Heart
The Revelation 2007
Sand in My Shoes
Careless Soul
Yankee Girls 2008
Temple of Justice
My Last Ambition 2009 Amanda
Ije: The Journey 2010 Anya Opara Michino To pọmẹ hẹ Genevieve Nnaji, Odalys Garcia, Ulrich Que
A Private Storm 2010 Gina To pọmẹ hẹ Ramsey Nouah, Ufuoma Ejenobor, John Dumelo
Ties That Bind 2011 To pọmẹ hẹ Ama K. Abebrese, Kimberly Elise
Last Flight to Abuja 2012 Suzie To pọmẹ hẹ Hakeem Kae-Kazim, Jim Iyke, Jide Kosoko
Amina Amina
Hit The Floor 2013 Omotola
Blood on the Lagoon 2014
My Only Inheritance
Alter Ego 2017 Ada Igwe To pọmẹ hẹ Wale Ojo and Kunle Remi
The Island Mrs Tokunbo Bowe Cole TV Series
The Tribunal
Up Creek a Paddle TBA Post production

Discography[jlado | jla asisado]

Studio albums[jlado | jla asisado]

  • GBA (2005)
  • Me, Myself, and Eyes (ma ko yin dide tọ́n)

Singles[jlado | jla asisado]

Owhe Hosọ́ Album
2014 "Barren Land" Me, Myself, and Eyes
2015 "Strong Girl (Remix)" As featured artiste N/A

Ajọ̀ po mẹdide po[jlado | jla asisado]

Owhe Ajọ̀ Adà Recipient Kọdetọn
1997 The Movie Awards (THEMA) Best Actress English Mortal Inheritance mọyí
Best Actress Overall mọyí
2004 City People awards for Excellence Best Actress Herself mọyí
Global Excellence Recognition Awards Best Actress & Grand Achiever mọyí
Civil Enlightenment Organization of Nigeria (CEON) Best Individual & Symbol of Creativity mọyí
NUSEC Awards Best Actress mọyí
2005 1st Africa Movie Academy Awards (AMAA) Best Actress in a Supporting Role mọyí
2006 Youths Benefactor's Award Most friendly Actress mọyí
2009 2009 Best of Nollywood Awards Best Actress Leading Role (Yoruba) dide
2009 Nigeria Entertainment Awards Best Actress dide
2010 2010 Nigeria Entertainment Awards Best Actress Film/Short Story Deepest of Dreams dide
2010 Ghana Movie Awards Best Actress-Africa Collaboration A Private Storm dide
2011 8th Africa Movie Academy Awards Africa Movie Academy Award for Best Actress in a Supporting Role Ties That Bind dide
2011 Ghana Movie Awards Best Actress-Africa Collaboration mọyí
2011 Best of Nollywood Awards Best Actress Leading Role (English) A Private Storm dide
2011 Nigeria Entertainment Awards Best Actress Film/Short Story Ijé dide
2012 Eloy Awards Actress of the Year Ties That Bind mọyí
Screen Nation Awards Pan African Best Actress Herself mọyí
Black Entertainment Film Fashion Television and Arts Awards (BEFFTA) Film Actress Icon mọyí
2012 Golden Icons Academy Movie Awards GIAMA Humanitarian Award Omotola Youth Empowerment Foundation mọyí
Viewers Choice -Female Herself dide
2012 Nigeria Entertainment Awards Best Actress in A Film Ties That Bind dide
2012 Nollywood Movies Awards Best Actress in a Leading Role A Private Storm dide
2013 2013 Nollywood Movies Awards Popular Online Choice Herself mọyí
Music Video and Screen Awards (MVISA) Ebony Vanguard Award mọyí
2013 Nigeria Entertainment Awards Best Lead Actress in a Film Last Flight to Abuja dide
2014 MTV Africa Music Awards 2014 Personality of the Year Herself dide
2016 City People Social Media Awards Female Entertainment Personality Herself mọyí
2017 Nollywood Travel Film Festival Best Actress Alter Ego mọyí
Toronto International Nollywood Film Festival mọyí
Best of Nollywood Awards Lifetime Achievement Award Herself mọyí
Best Kiss in a Movie Herself and Kunle Remmy dide
Best Actress Leading Role (English) Alter Ego
City People Movie Awards

dide

2018 Africa Magic Viewer's Choice Awards (AMVCA) Best Actress in a Movie/TV Series mọyí